Juliette la mansarda | L. McComber

ARHITECTURA: L. McCOMBER LTÉE

LOCATIE: Plateau Mont-Royal, Montréal, Canada

ECHIPA: Louis Laperrière, Laurent McComber

CONSTRUCTOR: M.A. Construction

FOTOGRAFII: Steve Montpetit

FINALIZAT: 2013

DESPRE PROIECT:

“<<Transformarea unei mansarde intr-o biblioteca – Nimic nu este pierdut, nimic nu este creat, totul este transformat.>>

Extragerea
Abordarea acestui proiect a inceput cu studierea compozitiei cladirii existente. Am descoperit mai multe straturi adaugate unele peste altele de-a lungul timpului. Aceste adaugari au micsorat succesiv spatiul de locuit al casei vechi de la 1880.

In mansarda ne-am dat seama ca actualul acoperis plat a fost construit peste cel original, in panta, impreuna atingand o grosime de peste 1.5 m ascunsa intre straturile de ipsos. Printr-un proces de extragere si prin inlocuirea vechii structuri cu elemente noi, am castigat 1.5 m de spatiu, obtinand un al 3-lea nivel cu o inaltime totala de aproximativ 3.9 m. Un spor de lumina a fost adus in dormitorul matrimonial si studioul artistic,  prin integrarea unei ferestre bandou.

18649-main_1142-3_18649_sc_v2com

Adaugarea
Nivelul este organizat in jurul unui mic volum infasurat in etajere construite din lemnul obtinut in urma dezmembrarii atente a structurii acoperisului.

Patina lemnului imbatranit a fost pastrata si chiar pusa in evidenta datorita contrastului cu suprafetele abstracte albe din jur. Etajerele par sa inconjoare volumul pentru a pastra un secret.
Acest volum este taiat in doua de o copertina din sticla securizata care sporeste lumina in baia placata cu marmura.

18643-main_1142-3_18643_sc_v2com

Abstractie si textura
Renovarea principala s-a desfasurat la nivelul superior, insa si in restul casei au fost descoperite cateva situatii rezolvate cu mici interventii.

Desi texturile initiale sunt variate, au fost pastrate si vopsite unitar in alb, accentuand frumusetea lemnului si interconectand diferitele expresii.

18642-main_1142-3_18642_sc_v2com

Un spatiu de locuit personalizat
Modificarile aduse casei se pliaza pe dinamica familiei contemporane. Datorita regandirii distributiei interioare si a integrarii partitiilor mobile, casa se adapteaza usor nevoilor de zi cu zi, cu noi zone dedicate copiilor si parintilor si cu noi optiuni pentru asigurarea intimitatii. Desi este o interventie de mici dimensiuni, reuseste sa evidentieze cu forta si sensibilitate expresia arhitecturii locale. Juliette este la mansarda!

Sursa: http://v2com-newswire.com/

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.